maandag 17 januari 2011

Muziek en Verlichting in het Krasnapolsky Hotel te Amsterdam


Krasnapolsky Hotel 16 januari 2011 Amsterdam

Ik omarm het hotel  en krijg  een heerlijk kopje wereldberoemde "Krasnapolsky Koffie", aangeboden, geserveerd in een lekker drinkende kop, op een ruim mooi houten tablet met daarbij een keur aan  suikerwaar en een door  een van de drie beste koks  van Nederland met de hand gemaakte bonbon en ook nog een krokant koekje waar je beiden "U " en  meer dan  "kostelijk " tegen mag zeggen.
 "dank u zeer  mmm.. wat smaakt dat lekker!'

Het werd een mooie afwisselende dag in de lounge met momenten van een komen en gaan van gasten , en
's  middags een  grote groep Fransen die speciaal kwamen voor een  besloten brunch in de beeldschone  Wintertuin.

De wereld kwam  in balans met de rustmomenten waarin ik een  'spiritual music session' speelde  en dan klinken de piano-tonen van de "Schimmel-piano" in alle volheid en warmte door merg en been en hart en ziel en meer dan dat te verklaren is, geeft  dat een heerlijke ontspanning. Het motto is dan ook  "Vive Le Monde" en "Vive Le Bon Coer de Europe et du Monde " en dat maakt deze dag tot een  meest zingevende dag in Amsterdam nabij het een paar meter verderop gelegen  "Nationaal Monument voor de vrede"

Vive La Music


De wereld en de muziek?. Mozart & Ludwig vinden beiden de enige ware liefde,  Paul Simon en Art Farfunkel gaan weer eens lekker musiceren en feesten op  "scarbourough fair" ,John Miles ..zingt het uit met lots of Air en met duizend en een Air Miles op weg naar  Beertje Robijntje dat  Haribo-blij  met Peter Jan Rens springt en danst  in  moody blues satijn,  niet 24  maar wel een enkele mooie witte Wibi- tulp,  boersin, du pain et du vin en du pin en zak maar lekker door en dan  "cheese" zeggen als je ook nog op leuk op de foto wilt staan,  dreams flirts and fairs, sage, parsley rosemary 's baby , pepper  rythm and blues and  thyme, en dan een lieve geduldige dolgelukkige  Chief Ramsey die geniet van de door een betoverde keukenprinses gefrituurde frikandellen speciaal, en daarop ook maar niet genoeg krijgt van een schaal met meesterlijk vervaardigde  "Bon Bons" , dan smullen van de chocolade-fontijn, toetjes en  een zee van  heerlijke lekkere  mokka ,en dan eindelijk eens even helemaal niks en niets meer van wereldse aangelegenheden, eten, slapen, afspraken, doktoren, specialisten, kerken,werken, tv series en  biggen op tv, geen nieuws, geen nota's,geen tandartsen, geen collectanten en geen irritanten aan je deur,helemaal niks anders dan lekker genieten in je 
stoel en wegdromen op heerlijke muziek en dan zingen we samen uit voller borst  "let it be"  of een ander leuk liedje  om er samen weer eens fris en lekker tegenaan te kunnen gaan.

Na afloop ontmoet ik enkele vaste bezoekers die meer dan  40 jaar elke zondag naar Krasnapolsky komen en praten we gezellig over de muziek in een lekker comfortabel zitbankje in de lounge.


"Wolfgang?" oh ja die ging lekker zijn gang..... maar "Fur Elise" ? heb je wel schitterend geparafraseerd" zegt de aardige heer, die helemaal weg is van klassieke  muziek maar met name van de dertiger jaren en  de tijd van de ballrooms, foxtrot,twist, swing  jazz en jazeker ook de klassieke rock and roll.

"Elise" geparafraseerd? Mmmm..Oh dank u wel, meneer, ja "Ludwig" heeft vandaag zijn dag wel gehad vol avontuur, met zijn liefjes wandelen en zingen en tapdansen onder een milde regenbui, hij had traantjes van verdriet en weende tranen van geluk en hij danste de sterren van de hemel op de "Swing Jazz and Lets Dance Elise Booggie"

Het wereldberoemde thema la la la la la la laaaa....la la la jaaaaaa hoor, daar gaat ie weer .. la la la la la la ja la la la la la la la la klonk lekker door zo ook in  "Summertime" en in de muziek van  `Mozart`  en dat bracht een kosmische ambiance toen ruim 200 enthousiaste Fransen, die net een brunch hadden gehad, opgewekt de lounge binnenstroomden.

Toen speelde ik "Elise's Shonste Sommer Zeit" in een warme gloed van licht kleur en warme klanken en dat stemde de "engelen" van mild  tot goed en lief in de hoogste dans sferen.

Mooi zo "Fur Elise" op zijn Engels, op zijn Duits, Op Zijn Amerikaans  Op zijn Nederlands, Op zijn Amsterdams, Op zijn Limburgs, Op zijn Waals en Op zijn Frans en op een combinatie van alle voorgaande versies, en op zijn wiens? wie zal het zeggen want muziek kan je niet verklaren want het is een mystieke ervaring die voor elke mens weer anders in de oren klinkt.
Het voelde allemaal wel heel erg goed, en de muziek vloeide heerlijk in elkaar over.
De wereld? Ja de wereld voelde meer dan goed.

`goed  het leven is goed als het leven net als de muziek een mysterie is en je in de bloei van je leven staat en de wereld en het geluk je toelachen`

En wat heet geluk?

`als je verliefd bent, als je vader word, moeder word van een stralende gezonde baby`

"als je gezond bent en kunt rennen, wandelen,lopen, eten, slapen, lachen,huilen,praten,
en nog veel meer dat een mens kan doen

"als je  piano speelt, een lekker kopje koffie krijgt aangeboden en proeft dat ook de kostelijke Bon Bon met alle liefde en vakmanschap van de wereld gemaakt is"

"als een paar mensen speciaal komen om naar je te luisteren en je gezellig met hen
in een gerieflijke ambiance kunt bijpraten"

"als je thuis komt en het hele huis ruikt naar vers gebakken koekjes en appeltaart"

`het geluk , zit toch echt wel in de kleine dingen`
`tel je zegeningen, wees dankbaar voor alles, hoe gek het ook klinkt... dat je gegeven is `


Meneer lacht: "Elise" Jawel of wie was het ook alweer? "Marijke, Nadiaaah  of Fur Annabel?
of hoe heet de grote liefde nou toch weer? ,die was leuk, dat stuk hebben ze ook gefilmd , dat hebben we gezien, maar vertel ons eens wanneer je weer komt spelen?"
"Oh, als het goed is vanaf  11 uur komende zondag  tot een uur of 5 en soms speel ik wat langer door"
"Maar beste man, dat is knap, "chapeau", een hele dag is lang " zegt meneer verbaasd en kijkt ietwat bezorgd naar mijn handen"
"dank u wel, mijn handen zijn ook best wel warm van het spelen  maar ik neem wel pauzes, en ik heb een half uur middagpauze om iets lekkers in de keuken te gaan eten, dus dat zit wel goed"
En nu lacht mevrouw ook weer voluit, en is gerustgesteld.

Dan is het tijd voor de  muzikale surprise  en wel dat ik speciaal voor hen, een "vlot piano-liedje" heb geschreven en op mijn website heb gezet zodat zij het  kunnen downloaden.

Helaas kon ik geen schijfje branden en aanbieden omdat de brander stuk is en de "noten" eerder als gebrande suiker pinda's opslokte.

"Ja de muziek  is  gebaseerd op uw avontuurlijke verhalen over de ballroom en  "roaring years of the 30 s music, en de schitterende tijd in Krasnapolsky in de 40 er en 50 er jaren"
"Ik ging dan ook helemaal op in de muziek en de schitterende beelden en muziek helden uit die tijd"
"het swingt als de sterren een voor een uit de nachtelijke hemel vallen en dan mag je een wens of meerdere wensen  doen als je gefascineerd en verwonderd zulk een hemels wonder aanschouwt"

"o wat leuk zeg, dat gaan we gelijk doen hoor" lacht mevrouw me toe.

Mevrouw vertelt even later trots over haar twee dochters, waarvan de een , een stralende ster is in de muziekwereld en de ander op het gebied van de wetenschap.
"we gaan het vanavond vragen of ze het willen downtownen"
"oh, pardon "downloaden", ja dat dacht ik te verstaan  en downtown?  oja Downtown! dat is dan ook een  heel mooi nummer van Petula  Clark en heerlijk om op mee te zingen)

Zo swing en schrijf ik wel van de hak op de tak en mijmer tussendoor van de jaren 50 en 60 en de goede tijd die ik met mijn dierbare moeder mocht delen en we gezellig samen uren lang genoten van vrijwel alle musicals en muziek-films die op tv werden uitgezonden.

"Ik ben 52, dat is al wat toch, en alles is wel zo snel gegaan, de piano-tijd, het leven,  Heerlen- Amsterdam maar dat was pas een goede mooie tijd bij mijn lieve ouders in de jaen 50 60 en 70 en 80 "  "en deze tijd dan .. ja die is ook wel heel erg mooi , met alle ups and downs  maar helaas ..zijn mijn moeder en  mijn vader en mijn broers er niet meer, en wat zouden ze toch blij en ook trots op me zijn dat ik nu ook de muziek maak waar zij in de jaren van hun verkering  en wel begin 1950 zo gezellig op dansten"

Na een moment van stilte praten we gezellig verder  en nemen na een half uurtje hartelijk afscheid.
"tot de volgende week, en kom goed thuis"
"dank u , beiden goed en wel thuis en nog een prettige avond en graag tot de volgende week..."

Bij het verlaten van hotel zwaaien we nog een keer naar elkaar en dan zie ik ineens op de klok dat al bijna 7 uur is,  en dan is het de hoogste tijd om naar  huis te gaan.

Na een frisse dromerige wandeling door de prachtig met duizend en een kleurige lichten versierde Amsterdamse straten kom ik moe en voldaan thuis en ga dan ook vroeg slapen.

De ochtend erop ga ik weer iets nieuws componeren en en heb ik ook weer veel zin om te leren en te schrijven en te zingen..

Muziek is toch een geweldig iets....het is het leven en net als  kunst een  beleving, een wonder dat ons mensen binden doet zoals het door de met sterren versierde hemel aan ons geschonken is.

met dank voor het lezen

Liefs

Stan Rams

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Playing The Piano

Free Lance Nederland

freelance nederland gratis inschrijven zzpers en freelanceopdrachtgevers

Freelance.nl is de grootste website voor zelfstandige ZZP-ers/ondernemers en werkzoekenden. Plaats gratis uw profiel /bedrijf

Levensweg

Levensweg
Olievefpaneel Stan Rams

Highest Aim

Highest Aim

After the bitter tears
heaven again washed away
the coloured earth.

Heaven smiles again
giving us all a new chance
to fulfill our highest aim
within each days new rebirth.

To open hearts to love
and peace from the
Spring of Love

Stan Rams


~~~After the bitter tears

heaven again washed away
the blood coloured earth.

Heaven smiles again
giving us all a new chance
to fulfill our highest aim within
each days new rebirth.

To open hearts to love
and peace to let the sun
of Love and Peace
shine for us all.


***

de aarde

is gekleurd met het bloed
van al tevelen
door regens weggewassen
maar niet de zonde
en het verdriet

de zon schijnt
geeft de mens een nieuwe kans
om het hoogste doel op aarde
te vervullen
het hart te openen,
om samen te werken
aan een wereld
waar iedereen
gelukkig met elkaar
mag zijn

Stan Rams

Stan 2010

Stan 2010
Piano Piano Piano

Zalig Nieuw Jaar dat zit zo dus in elkaar


Beste bezoekers,

Gelukkig Nieuwjaar

We vieren het nieuwe jaar maar je hebt mensen, mensen die zitten en mensen die lopen,en mensen die staan maar ook mensen die niet of nooit stil kunnen zitten sommigen doen zelfs meer dan een lopend mens omdat ze meer dan zitten van alles zitten te doen zonder van hun stoel af te gaan met oud op nieuw en ook het hele jaar maar je hebt ook mensen die niets doen dan zitten en mensen die geld verdienen met zitten en daar zitten er wel heel wat van in de kamer te pitten of te zitten en dan zijn er nog mensen die vast zitten en die komen niet vrij, tenminste zolang ze zitten en dan zijn er nog mensen die vast zitten aan elkaar en niet meer los kunnen komen snapt u nou hoe dat in elkaar zit? dat er mensen zijn die aan elkaar of een ander zitten zonder vast te zitten terwijl ze eigenlijk vast moesten zitten en niet vrij mogen zijn omdat de mensen die zitten te zitten niets ondernemen en niet van hun zitplaats af willen gaan en zo zijn er weer mensen die het niet meer zien zitten, omdat de zitters niet voor hen willen opstaan, en hen niet zien zitten en zo zijn er weer heel wat mensen,die de zitters niet meer zien of ze nu lopen zitten of staan en het liefste de zitters van hun zetel af zouden slaan maar zo zijn er gelukkig ook zitters die opstaan waarvoor ze zijn gaan zitten en hun zetel afstaan aan mensen die het zien zitten om de mensen die het niet meer zien zitten weer aan het lopen te krijgen zodat ze niet meer hoeven te zitten zonder van hun plek af te moeten gaan? snapt u,hoe dat in elkaar zit dat er mensen zijn die liever niet van hun plek afgaan en zo niet dan ga er maar eens lekker voor zitten tenzij u liever wilt lopen of staan of de ogen sluit omdat u het anders ook niet meer ziet zitten..en in dat geval is het raadzaam er niet teveel over in te zitten dat u het niet meer zou zien zitten omdat u anders niet meer voor een ander zou kunnen opstaan en alleen nog maar zou blijven zitten zonder te kunnen opstaan voor de zitters die voor de lopers zijn opgestaan, en ook wel weer eens lekker wil zitten zonder steeds het gevoel te moeten hebben telkens voor een ander op te moeten staan, en daar word een mens echt wel moe van dus blijf maar eens lekker zitten en geniet van je plek zodat je straks uitgerust eens lekker kunt opstaan en het weer helemaal ziet zitten voor het nieuwe jaar.

Ik wens u allen liefde geluk en een goede gezondheid
toe voor nu voor altijd en het nieuwe jaar!

Gelukkig Nieuwjaar

Stan Rams

Bea Moslima razend populair


Zwarte kleding, hoofd- doekjes en boerkas zijn razend populair in Nederland en een ware hype, en zo zien we op deze foto Hare Majesteit Beatrix in een exclusieve uitvoering van de internationaal befaamde modeontwerper Mohammed Jan Job Ali in haar prachtige outfit verlost van het altijd weer verplichte koninklijk "hoedje" trots poseren voor onze camera.


Trots op de Moskee

TON( Trots op Nederland) ziet Nederland het liefst gevuld met kleurrijke bloem- en tulpenvelden, windmolens, kerken, en dijken die je met een vinger kunt dichten als er een gaatje in zit, een polderland bewoond door mensen die op houten klompen lopen, kaasdragers, Zeeuwse meisjes, jolijke Bartjes en Dik Troms, een land van melk en honing, dol op Calve, Friese Vlag en Zaanse mayonaise en een land waar helaas geen plaats is voor "Kous Kous", "Kebab", een rappende Ali B naast een Moskee.

BeaMoslima voor haar nieuwe paleis

Ze weten niet wat ze missen, bovenstaande foto-simulatie geeft aan hoe schitterend mooi Paleis Soesjesdijk eruit zou zien na de grote multiculturele verbouwing en hoe blij Beatrix zou zijn met haar nieuwe onderkomen ,en zegt U eens eerlijk?

Wie behalve Geert Wilders, zou nou niet echt heel erg trots op Nederland zijn, met Beamoslima en zo een geweldig mooie blauwe moskee?


Stan Rams


Bookmark and Share


Bloesem in de Limburgiastraat te Heerlen

R.I.P Limburgiastraat!


Deze prachtige boom, en nog veel meer bomen in de wijk Meezenbroek ,stonden zo mooi voor mijn kunst-atelier annex appartementje op nr 203 aan de Limburgiastraat, helaas is al dat vertrouwde schoons voorgoed verdwenen.

Woningbouwvereniging Woonpunt zorgde er vervolgens voor dat ik een geweldig mooi appartement kreeg toegewezen.

De sloop van de 7 flats aan de Limburgiastraat heeft vanaf de eerste gesprekken met de bewoners ruim twee├źnhalf jaar in beslag genomen

“We zijn onderweg enkele tegen-slagen tegengekomen”, geeft John Scheilen van Woonpunt aan. “Uit nader onderzoek bleek dat er asbest in de dakconstructies verwerkt zat en dat vraagt extra expertise en zorg bij verwijdering. Daarnaast was het niet gemakkelijk om voor alle bewoners en gezinnen uit de flats vervangende woonruimte te vinden. Het aanbod in de wijk is echter beperkt. Maar het is gelukt. Iedereen heeft een mooie nieuwe woning.”

Op de vlakte die is overgebleven zal binnen ongeveer 4 tot 5 jaar aan de Limburgiastraat een nieuw centrumhart verrijzen, met luxe- woningen, parkeervoorzieningen, supermarkten en andere kleine winkeltjes. Met eraan vast een natuurpark. Het is bekend dat de Aldi er komt. Aan invulling van de overige winkels en bovenwoningen wordt nog gewerkt.

Foto' s: Stan Rams

Info: Mijn MSP


Stan Rams

Love & peace to you all Anna Frank